Хочу знижку
(044) 561-88-78
(050) 331-77-88
(097) 331-77-88
media

Вертицильоз - хвороба проявляється у вигляді раптового в'янення листя з одного боку крони або окремих гілочок або цілого дерева.

Збудником хвороби є гриби Berth, V. dahliae Kleb та ін., які належать до класу Deuteromycetes, порядку Hyphomycetales. Грибниця у них безбарвна, багатоклітинна, утворює мікросклероції та конідіалтні спороношення.

             Вертицильоз – хвороба, у групі ризику якої перебувають майже всі рослини. З плодових культур найбільше зазнає поразки абрикос і персик, а хвороба проявляється на початку літа. Вертицильоз соняшника виявляється у період цвітіння – дозрівання соняшника. У бобових культур, наприклад, у сої, під час проростання гине точка росту, яка покривається рожевою скоринкою, а стебло відмирає, покриваючись білим нальотом.

             Джерелом інфекції є мікросклероції фібів у ґрунті, які зберігають життєздатність до 8-10 років, та грибниця, яка розвивається у ґрунті на органічних останках. Гостра форма перебігу хвороби – листя скручується, в'яне і засихає, але не обпадає, залишається довго висіти на гілках.

             При хронічному розвитку хвороби спостерігається поступове пожовтіння, побуріння та опадання листя. У першу чергу жовтіє і опадає листя, яке знаходиться в середині крони на плодових гілках, що знаходяться біля основи скелетних гілок. Кора та луб уражених гілок мають цілком здоровий вигляд. Гриб розвивається лише у провідній системі деревини.

Характерною діагностичною ознакою захворювання є некрози тканин деревини, які модно знайти на поздовжньому або поперечному зрізі уражених гілок у вигляді потемніння ксилеми, а іноді й потемніння серцевини. У уражених судинах можна спостерігати утворення тіл та камеди, які призводять до закупорювання останніх.

          Для кожного виду рослин є відповідні методи профілактики хвороби. Для одних рослин це може бути відповідність агротехнічним нормам при висадженні або вирощуванні, для інших це є відповідні методи профілактики хвороби. Для одних рослин це може бути відповідність агротехнічним нормам при посадці чи вирощуванні, для інших це сівозміна з використанням стійких сортів або гібридів, або різного роду хімічні чи екологічні засоби.

Втім, захворювання дуже серйозне і в кожному окремому випадку, якщо відбулося ураження рослин, призначаються індивідуальні до конкретної ситуації методи та способи лікування хвороби.